Hoe wijd ik mijn kind in in het geheim van Sinterklaas

Sinterklaas bestaat niet..... hoe vertel ik het mijn kind?

Ouders zien er vaak tegenop.... hoe breng je dit slechte nieuws, zonder de magie te verliezen en de daarbij behorende pijn en zonder de indruk achter te laten dat je je kind al die jaren voorgelogen hebt? 

Volgend verhaal geeft hier antwoord op. Fantastisch geschreven!! Dank aan de auteur: Natascha Bruti (van thee met koekjes). 

“Sint Nicolaas was een bijzonder persoon die bijna tweeduizend jaar geleden leefde. Hij was een mens van vlees en bloed zoals jij en ik. Er zijn veel verhalen van hem bewaard gebleven. Hij was een heel goed mens en heeft veel betekend voor anderen, vooral voor kinderen. Door de mooie verhalen over hem is hij eigenlijk altijd blijven doorleven. Een van zijn eigenschappen was dat hij het goede in elk kind zag. Hoe dat kind zich ook gedroeg, hoe vaak het zijn tong ook uitstak of brutaal was, Sint Nicolaas zag het licht in elk kind. Hij was daarmee een groot voorbeeld voor elke ouder en voor ieder kind.

Op een goede dag ging ook hij natuurlijk dood. Maar de mensen besloten dat zijn verhalen en wijze lessen moesten blijven leven. Zo mogen elk jaar mensen die héél bijzonder zijn en zelf ook een beetje een hart hebben als dat van Sint Nicolaas, zijn kleding aan. Om ons te herinneren aan deze grote vriend voor groot en klein die in iedereen het goede kan zien. Door het te vieren op de manier zoals het gevierd wordt is het voor de echt kleine kinderen ook te begrijpen. Jij bent nu al zo groot dat je het ook op de andere manier kunt begrijpen. Op de manier zoals ik Sinterklaas ook begrijp.

Bij het herinneren van zo iets belangrijks hoort natuurlijk een feestelijke stemming en cadeautjes. Ouders, juffen en meesters willen elk jaar graag helpen. Zij mogen de cadeaus kopen en in naam van Sinterklaas aan de kinderen geven. Zo hebben wij dat ook al die jaren gedaan met veel plezier.”

Deze vertaling zou de basis kunnen zijn. Je kunt voor jezelf even zoeken of je meer of minder wilt vertellen. Of je misschien een paar van de legendes wilt opzoeken. Of de herkomst van een aantal elementen wilt toelichten. Of het gewoon wilt laten zoals het nu is.
Van ouders die het op deze manier brachten kreeg ik te horen dat de kinderen heel positief reageerden. Je kunt op deze manier namelijk blijven geloven. Maar anders. Je behoudt de essentie en onthult alleen het geheim van de de vorm die gekozen is om zelfs de jongsten mee te laten delen in dit prachtige feest.

Voor jezelf mag deze periode van Sinterklaas een uitnodiging zijn om, net als deze heilige, het licht te zien in jouw kind.

Een mooie tijd toegewenst alvast.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    mindfulness (woensdag, 30 augustus 2017 13:25)

    We build resilience at work raw mind coach is evidence based e-learning program created to protect workplace mental health in Australia with reasonable price.